Преминете към съдържанието

МЕУ организира кампания за пентестове в държавната администрация

Целта на кампанията е да подобри киберсигурността в държавната администрация, като участието в нея е доброволно и не се обвързва с възнаграждение.
Прочети повече за програмата

Добре дошли в Хакинг.БГ! 

Всеки един от нас стои на раменете на гигантите, споделили знанията и опита си с нас.

Този форум е нашият начин да върнем жеста за бъдещите и текущите кадри в киберсигурността.

Стремим се да предоставим платформа, където членовете могат да развиват своите умения, като се дава приоритет на етиката, сигурността и поверителността!

Mеждународен ден на изчезналите деца!

    

h3xu
Community Calendar

Подробности за събитието

Това събитие begins 24.05.2023 и се повтаря всяка година forever

25 май е международен ден на изчезналите деца. Изчезнало дете се отнася за всяко лице под 18 години, чието местоположение е неизвестно, независимо дали е отвлечено, изоставено, разделено от родителите или избягало. Повече от 1 милион деца се съобщават за изчезнали всяка година!

В последните 20 години са безследно изчезнали над 25 000 деца само в България. Това са 3 деца на ден! Всеки ден!

Няма консултант по сигурността, полицай, институция, агенция или държава, която да се е справила с това зло. Нека бъдем силата, която да се противопостави! Как?

‼️След като се запознаете с информацията в детайл - информирайте децата си по отговорен и спокоен начин‼️

‼️Споделете това събитие в социалните платформи, за да достигне до повече хора‼️

 

Можем да започнем с най-важните и фундаментални знания!

Научавайки нас самите, но и по-важното - нашите деца за последвалата информация, може да направят разликата в критичен момент. 

Най-честите онлайн заплахи, от които кибер културата може да ни предпази:

 1. Кибер хищници (Педофили и насилници)
 2. Похитители (Трафиканти на хора)
 3. Кибер тормоз

Какво е кибер хищник

Кибер хищниците използват социалните медии, за да търсят деца, подрастващи и тийнейджъри и да ги манипулират, контролират или наранят и насилят по някакъв начин.

Често се опитват да манипулират децата, използвайки ласкателство, подкупи, обещания или заплахи, за да ги накарат да съгласят на сексуални актове или да им предоставят сексуално експлицитни материали.

Те използват психологически техники, за да създадат доверие и близост с децата и да ги убедят, че сексуалната връзка е нормална или желателна. Те насърчават, създават или консумират сексуално експлицитни материали свързани с деца.

Педофилите често се опитват да се представят като добри приятели или възпитатели на децата, за да градят доверие и да имат лесен достъп до тях.

Какво е трафик на хора

Похитителите на деца обикновено са единични лица, криминални групи или организации, които използват децата за различни цели. Целите в повечето случаи са мотивирани финансово и могат да варират от:

 • сексуална експлоатация (деца, които се използват за принудително възпроизвеждане и/или извращения)
 • работа в принудителни условия (деца роби, които са неспособни да се защитят или избягат)
 • продажба на органи (в съседни югоизточни и други страни)
 • незаконни осиновявания
 • принудително венчаване

И други форми на злоупотреба и експлоатация.

Похитителите на деца използват различни методи за да привлекат и отвлекат децата. Те могат да използват манипулация, измама, заплахи, насилие или физическа сила, за да постигнат своите цели.

Какво е кибертормоз

Кибертормоза е публикуването и споделянето на информация в интернет, която има злонамерената цел да ви злепостави жестоко, нарани, разруши репутацията ви, заплаши и други видове зли намерения, като обикновено това се случва анонимно. Кибер тормоза може да включва анонимни обаждания, заплахи, обсебване и крайно неприятни ситуации създадени от кибертормоз.

Съществуват различни форми на кибертормоз:

 • Като изпращат обидни съобщения
 • Разпространяват откровени лъжи и слухове с ясната цел да злепоставят
 • Споделят компрометиращ снимков материал (голи снимки, направени докато детето ви е в нетрезво или опианено състояние например)
 • Разпространяване на лична информация в медии без съгласие
 • Кражба на идентичност - когато злонамерено лице използва вашата самоличност и онлайн идентичност, за да се представи за вас и да извърши някакво действие от ваше име - като например да изтегли заем, да открадне пари, да убеди трето лице да направи нещо използвайки вашата репутация и легитимност.

Анонимността и дистанцията, осигурени от интернет, често насърчават кибернасилниците да участват във вредно и опасно поведение.

Последствията от кибертормоза могат да бъдат тежки, както емоционално, така и психологически, за жертвите. Може да доведе до чувство на страх, депресия, безпокойство и ниско самочувствие. В някои случаи дори е довело до самонараняване или самоубийство.

Много юрисдикции са въвели закони и политики за справяне с кибертормоза, а социалните медийни платформи често имат механизми за докладване и политики срещу подобно поведение. От съществено значение е хората да са наясно с рисковете и да насърчават култура на уважение, съпричастност и доброта онлайн за борба с кибертормоза.

КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ?

Пазете личната си информация в тайна!

Не споделяйте цялото си име, адрес, телефонен номер, рожденни дати, пароли, името на училища и академии.

Винаги обмисляйте внимателно преди да качвате информация онлайн - веднъж качено в публичното пространство, тази информация ще е онлайн завинаги.

Ако имате собствен имейл акаунт, кажете на родителите си ако получите или получавате съобщения, които искат от вас лична информация. Някои имейл съобщения изглеждат официални и легитимни, сякаш са пратени от клуба или училището, но всъщност целят да откраднат вашата лична информация! 'Фейк' (фишинг) имейлите обикновено изглеждат по начин, който да симулира спешност, и искат от вас да отговорите с някаква лична или сензитивна информация. Такава ценна информация се използва в последствие за преследване, дебнене и съответно отвличане.

Изберете никнейм/прякор, или псевдоним за имейл адреса си, който не е вашето истинско име, за да предпазите вашата онлайн идентичност. Например вместо да използвате Първо.Второ(име)@имейл.ком , използвайте пс3вд0н1м@имейл.ком

Възползвайте се от настройките за сигурност и поверителност в социалните платформи - Facebook, twitter и подобни, като включите допълнителните настройки за поверителност. Например не правете постовете си публични по под разбиране, заключете профилите си и по възможност да не може да се изпраща покана за приятелство от всеки.

Децата трябва да се учат да разпознават потенциално опасни ситуации, като един от начините е да им се дават сценарии. Да се доверяват на своя инстинкт и да търсят помощ от доверени възрастни, като родители, учители или полиция, ако се чувстват заплашени или под натиск.

Също така, родителите и обществото трябва да бъдат осведомени и да работят за предотвратяване на трафика на деца. Това включва образователни кампании, укрепване на законодателството, създаване на сигурни и подкрепящи среди за децата, както и сътрудничество между различните институции и организации за борба с трафика на деца. Моля споделете тази информация, за да достигне до повече родители!

Информираност!

Важно е да сте сигурни, че вашите деца знаят правилното име на своите анатомични части. Педофилите често наричат със "сладки" имена "сексуалните" части на тялото на детето и ако детето ви знае точното име, това може да предотврати сексуална атака. Едно добре информирано дете излъчва авторитет и вероятно ще изплаши сексуален хищник.

Учете децата си да се доверяват на инстинкта си за самосъхранение! - Той е по-силен от много други усещания. Недоверието, което се поражда от него може да спаси детето ви.

Обяснете какво представлява недопустимо държание от друг човек.

Общоприети Правила в Интернет

Не общувайте с непознати онлайн и не се съгласявайте да се срещнете наживо. Споделете на родителите си, доверен близък човек, роднина, учител или възрастен, ако непознат човек се свърже с вас по някакъв начин (смс, имейл, чат в соц. мрежа). - Ако сте родител е изключително важно да не карате детето ви да се страхува да сподели! Затова бъдете внимателни към подхода си и начина, по който комуникирате информацията с него.

Никога не споделяйте личната си информация без знанието на родител! Не се записвайте на състезания, онлайн клубове, отново без знанието на родител - обикновено същите изискват вашата лична информация.

Ако някой ви предлага нещо, което звучи “твърде хубаво, за да е истина”, то най-вероятно е така. Колко пъти сте получавали съобщение за нещо безплатно, като награда телефон, билети за концерт и прочие? Тези “награди” обикновено са направени с цел да ви откраднат личната информация, да инсталирате шпионски софтуер на устройствата си, или най-лошото - да ви накарат да се срещнете, за да получите наградата си!

Сигурност на Дигиталното Устройство

Използвайте мениджъри за паролите си и комбинация от символи, числа и букви и дължина от минимум 20 (символи, числа и букви).
Примерни мениджъри на пароли:
image.thumb.png.95e27971d228046e6a97aae1b06410ee.png

Винаги мислете преди да цъкнете линк или свалите файл - Не го правете, когато идват от непознати и не цъкайте линкове, които водят до непознати/странни сайтове. Когато смятате, че все пак трябва да отворите този линк - ПЪРВО (ПРЕДИ да го отворите/свалите) го проверете за злонамерен софтуер във VirusTotal.com.
Онлайн поведение и лична информация: Бъдете внимателни с това, каква информация споделяте онлайн. Избягвайте да публикувате лични данни, като адрес, телефонен номер или подробности за личния ви живот. Бъдете предпазливи с нови запитвания за приятелство или съобщения от непознати хора.

‼️Отнасяйте се към сигурността на мобилното си устройство, както бихте се отнасяли с най-важното нещо за вас‼️ Мобилното устройство съдържа обикновено изключително лична информация, локации, чатове, пароли, апликации, контакти, акаунти към апликации и прочие. За да го защитите:

Следете вашето мобилно устройство - Никога не го оставяйте без надзор, дръжте го в себе си, не го давайте на други хора без да наблюдавате техните действия.

Дръжте мобилното устройство заключено. Винаги го заключвайте, когато не го използвате. Използвайте силна парола или пин код, за да предотвратите непозволено използване от друг човек. Изрично важно е да не споделяте паролата си с други хора. Ако някой отгатне вашата парола или пин - дори шеговито, сменете паролата си веднага.

Познавайте апликациите на телефона си. Ако забележите апликация, която не разпознавате - проверете за какво се използва и се опитайте да си спомните защо се намира на телефона ви. Ако не разбирате какво прави на телефона ви - попитайте приятели, ако и те не знаят за какво се използва, вероятно трябва да я изтриете.

Питайте родителите си преди да теглите апликации! 

Когато изтеглите апликация, винаги проверявайте настройките за сигурност и поверителност и изключвайте настройките, които не са необходими за нормалната работа на апликацията! - Много апликации искат достъп до контактите ви, локацията ви и други функции, които не са й необходими.

Не се свързвайте към публични WiFi мрежи, защото съществува опасност от хакерска атака срещу устройството ви.

КИБЕР ТОРМОЗ

Отнасяйте се с другите, както бихте искали те да се отнасят с вас.

Ако се случва нещо подозрително или потенциално опасно, което може да бъде определено като тормоз, споделете на собствениците/администраторите на уебсайта и кажете на вашите родители или близки хора, на които имате доверие. Бъдете съпричастни, а не безучастни. Споделете на родител, учител, класен ръководител, директор ако трябва. 

Освен, че педофилите използват ситуации на депресия сред децата да оказват "подкрепа" и "приятелско разбиране" - подрастващите са сред рисковите групи от самонараняване или самоубийство! Не подценявайте ситуацията!

 


Recommended Comments

Моля споделете информацията. Ако искате да направите "стори", за да споделите информацията с повече хора - имате свободата да използвате тези снимки и да прикачите линк към последната снимка:

1.thumb.png.041cd9139fbd0d05af11434b73fd4932.png2.thumb.png.0729f22ab13dd1bd0ff4b5b8161c9b37.png3.thumb.png.6622e58fa073be0b103bce6b1bd8b331.png4.thumb.png.ca017402175cc0aab1a4b34a91f6e856.png5.thumb.png.0b4026b66745521a3b3090cb1d96cd65.png

 

Link to comment

Join the conversation

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Добави коментар...

×   Поставено като форматиран текст.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Вашата връзка е вградена автоматично.   Вместо това се показва като връзка

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

HACKING.BG Партньори

transparent1.png.c15979e1dc997cdd3a9941e342368a9b.png2.png.3e2592eadc660ecc831f1fdd569e8eb4.pngLogonobackground.thumb.png.546f31037e975b6fd85c69e35f300db6.png600_489534840.png.72981fb02b90f1986dd7ade4d561e6d0.pngcyberclub-logo-text.png.6e9d11752e2eade43d40337d83365e48.png

×
×
 • Създай ново...

Важна информация!

Политика за сигурност и условия на ползване Privacy Policy