Преминете към съдържанието

МЕУ организира кампания за пентестове в държавната администрация

Целта на кампанията е да подобри киберсигурността в държавната администрация, като участието в нея е доброволно и не се обвързва с възнаграждение.
Прочети повече за програмата

Добре дошли в Хакинг.БГ! 

Всеки един от нас стои на раменете на гигантите, споделили знанията и опита си с нас.

Този форум е нашият начин да върнем жеста за бъдещите и текущите кадри в киберсигурността.

Стремим се да предоставим платформа, където членовете могат да развиват своите умения, като се дава приоритет на етиката, сигурността и поверителността!

Облаци (Cloud Hacking)

Препоръчан пост

• Група:  [Член]
  • Последователи:  0
  • Брой мнения:  15
  • Спечелени дни:  7
  • Статус:  Оффлайн

Здравейте, колеги и ентусиасти,
от скоро ми се наложи да тествам сигурността на "облаци" и по-специално AWS.
Попаднаха ми 2 инструмента, за които бих споделил няколко думи:

Prowler - безплатно инструментче, което служи като скенер за съответствие с най-различни стандарти, примерно PCI-DSS и др. Инсталира се, вкарват се ключовете от aws, пуска се скан и генерира репорт в поне три формата - json, csv, html. Html ми хареса най-много - отваря се в браузър, има филтри и е доста добре четимо на човешки език. Въпреки че е за compliance, според мен може да прибави стойност към пентест, особено ако има критични открития.
източник: https://github.com/prowler-cloud/prowler

Pacu - нещо като метасплойт за клауд. AWS exploitation framework - има много модули с възможност за добавяне/писане на нови. Пича, който го е правил казва че за в бъдеще може да прерастне и в по-голям фреймуърк включващ и другите клауд доставчици, но за сега се фокусират над aws. Мисля че го ъпдейтват горе=долу редовно, не е изоставен инструмент. Има модули за енумерация, експлоатиране, пост-експлоатация и други. Поради липса на алтернативи за експлоатация на облаци, това е един от топ инструментите, според мен, който има възможност за малко по-автоматизирано пентестване на клауд. Другата алтернатива, естествено е ръчно хакване, но това изисква доста задълбочени познания, инвестиция на време и т.н. За това бих Ви го препоръчл да го пробвате, ако Ви се отдаде възможност.
източник: https://github.com/RhinoSecurityLabs/pacu

Споделям и едно хубаво и обемисто репо с още инструменти, но тях не съм изпробвал още и не мога да дам лично мнение:
https://github.com/toniblyx/my-arsenal-of-aws-security-tools

Ще се радвам да споделите нещо от Вашия опит с клауд ;]
Лека и приятно хакване на всички!

Сподели другаде

• 2 седмици по-късно...

h3xu
This post was recognized by h3xu!

"Супер контент споделяш, благодаря за помощта"

5t3f4nh4k получи 20 точки.

В допълнение към темата, един колега е постнал много хубав материал за AWS pentesting. Можете да го видите и да си го дръпнете от LinkedIn поста му:
https://www.linkedin.com/posts/yildizokan_cloud-aws-pentest-activity-7077559110040203264-p5Ql?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Качвам го и аз тук, ако нямате профил там или ако не може да се види при положение, че не сте му приятел.
Този профил качва редовно най-различни такива материали и силно го препоръчвам.
Това е профилът му:
image.png.a9c0e6fbabba572d3d8d777d6390339c.png

cloud aws pentest.pdf

Редактирано от 5t3f4nh4k
Сподели другаде

същия източник само че за Azure pentesting

cloud azure pentest.pdf

Сподели другаде

• 1 месец по-късно...

Намерих един challenge сайт ( http://flaws.cloud ) за AWS пентестинг, ако ви интересува.
Състои се от 6 нива, 3 от които са направени от Network Chuck в youtube канала му. Има и хинтове.

Кофтито е, че ви трябва амазон акаунт от второ ниво, но принципно можете да си направите безплатно, с кредитна карта. Съветвам ви ако си направите, след предизвикателството да си го закриете, понеже амазон може да започне да ви таксува автоматично. Или да си го откриете с някакъв тип временна карта, без пари в нея или с 1 долар.

Можете и просто да разгледате и да цъкате на хинтовете за да минавате на следващите нива - ей така за обща култура, просто да видите как се пентества AWS. Дори да гледате само видеото на Чък - пак си е готино.

Приятно хакване! 😉

Редактирано от 5t3f4nh4k
Сподели другаде