Преминете към съдържанието

МЕУ организира кампания за пентестове в държавната администрация

Целта на кампанията е да подобри киберсигурността в държавната администрация, като участието в нея е доброволно и не се обвързва с възнаграждение.
Прочети повече за програмата

Добре дошли в Хакинг.БГ! 

Всеки един от нас стои на раменете на гигантите, споделили знанията и опита си с нас.

Този форум е нашият начин да върнем жеста за бъдещите и текущите кадри в киберсигурността.

Стремим се да предоставим платформа, където членовете могат да развиват своите умения, като се дава приоритет на етиката, сигурността и поверителността!

Какво има в тъмната мрежа? Експертът Любомир Тулев и Euronews разказват:


Препоръчан пост


 • Група:  [Администратор]
 • Последователи:  7
 • Брой мнения:  50
 • Репутация:   42
 • Спечелени дни:  21
 • Регистриран на:  10.04.2023
 • Статус:  Оффлайн
 • Система/OS::  Windows

Наркотици, оръжия, крадени банкови карти и хакери: Euronews влезе в дебрите на тъмната мрежа

Изписването на думата "Интернет" в най-популярната търсачка ни дава над 800 милиона резултата. Така е и с повечето думи. Ако мислите, че Google знае всичко - лъжете се. Всъщност Google знае едва 5% от цялата информация в Интернет. Останалото е deep web (в превод - дълбока мрежа). В края на миналия век американските военни създали криптирана мрежа за неуловимо общуване. После я изоставили, но нейната конспиративност привлякла потребителите. Тя се счита за почти непроследима. Затова се оказва дом както на престъпници, търгуващи с криминални услуги, така и на дисиденти, изправящи се срещу авторитарни правителства.

В тъмния и непознат интернет влизаме с киберексперта и бивш служител на ГДБОП Любомир Тулев:

new-iceberg-fb.png

Всичко онова, което е под водата - долната част на айсберга е известно като deepweb - дълбокият интернет. Като казваме дълбок не, защото е нещо, което е незаконно или престъпно. Там е всичко онова, което Google не може да види. Например заключен фейсбук профил. И вече най-долната, най-ниската част, най-тъмната част от този deepweb е darknet- тъмният интернет“, разказва Тулев.

Наркотици, оръжия, крадени банкови карти и услугите на хакери, които предлагат почти всичко - от ревнив партньор, който иска да следи Фейсбук профила на половинката си до кражба на лични данни и заразяване с вируси. Най-различни криминални услуги се предлагат в леснодостъпните, но тъмни части на интернет.

Ползвайки тъмната мрежа, потребителите са анонимни:Излиза, че в момента сме във Филипините, но ние не сме на Филипините, а сме в София, показва Тулев чрез сайт, който засича местоположението на IP-адресите.

Анонимността и комфортът, ползвайки тъмната мрежа от България, системите да смятат, че си във Филипините, носят на darknet славата на неконтролируема от службите мрежа. Затова и в нея се помещават най-различни престъпни сайтове. Криминалните услуги са подредени в различни списъци – „финансови услуги“, от които можеш да си купиш открадната банкова карта, „дрога“, „оръжия“, „фалшиви документи“ и др.

 

teo-i-tulev.jpg

 

"Няма перфектно престъпление", подчертава с намигване Любомир Тулев. Той разказа за случай от практиката си. Шест месеца киберотделът на антимафиотите разследвал престъпление с български участник. Половин година заподозреният се измъквал от разследващите, тъй като ползвал тъмната мрежа, която прикривала действията му. В крайна сметка той попаднал на един от капаните на киберотдела на ГДБОП и бил задържан.

Но тъмната мрежа няма предназначението да дава поле на престъпниците поле за безопасни комуникация и търговия. В същността си е система за анонимна и непроследима комуникация:

„Tor е воден от идеята да дава свобода и анонимност. Много голяма част от потребителите не са престъпници. Огромната част от потребителите са журналисти и хора от държави, в които няма свобода на словото. Вземете едни държави, особено когато беше Арабската пролет – Тунис, Египет, Мароко и т.н. – във всички тези държави имаше бум на използването на Tor. Те са водени от това, че могат да ползват интернет без правителството да разбира за това нещо“, отбелязва киберекспертът Тулев.

Само по себе си присъствието на потребителите в тъмната мрежа не ги прави престъпници, но може да даде сигнал към службите, който Тулев определя като оранжева лампа. Действията ни биха се оказали криминални, ако си поръчаме престъпна услуга.

Линк към статията

Hacking-Banner.png

Link to comment
Сподели другаде


 • Група:  [Член]
 • Последователи:  0
 • Брой мнения:  25
 • Репутация:   22
 • Спечелени дни:  13
 • Регистриран на:   4.06.2023
 • Статус:  Оффлайн
 • Система/OS::  Windows

Преди време бях решил да инсталирам Tor браузър. Исках да прочета безплатно една книга, но никъде не я намерих.Отказах се, защото предположих

и да я намеря вероятността да има вируси е голяма.Ще се радвам да ми сподели потребител който има опит с тъмната мрежа.

Има ли там законни сайтове с качени безплатни електронни книги?

Link to comment
Сподели другаде


 • Група:  [Администратор]
 • Последователи:  15
 • Брой мнения:  135
 • Репутация:   87
 • Спечелени дни:  37
 • Регистриран на:  11.04.2023
 • Статус:  Оффлайн
 • Система/OS::  Windows

, seekersoftware каза:

Преди време бях решил да инсталирам Tor браузър. Исках да прочета безплатно една книга, но никъде не я намерих.Отказах се, защото предположих

и да я намеря вероятността да има вируси е голяма.Ще се радвам да ми сподели потребител който има опит с тъмната мрежа.

Има ли там законни сайтове с качени безплатни електронни книги?

Разглеждането на сайтовете не е незаконно. Има сайтове за книги, както и скрито wiki - който търси намира. Може да се търсят групи и информация и в телеграм включително. Принципно ако те е страх от вируси - използвай виртуалка (както и трябва да правиш принципно).

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Поставено като форматиран текст.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Вашата връзка е вградена автоматично.   Вместо това се показва като връзка

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

 • Регистрирайте се

  Регистрирайте се за да използвате пълната функционалност на форума 🙂

HACKING.BG Партньори

transparent1.png.c15979e1dc997cdd3a9941e342368a9b.png2.png.3e2592eadc660ecc831f1fdd569e8eb4.pngLogonobackground.thumb.png.546f31037e975b6fd85c69e35f300db6.png600_489534840.png.72981fb02b90f1986dd7ade4d561e6d0.pngcyberclub-logo-text.png.6e9d11752e2eade43d40337d83365e48.png

×
×
 • Създай ново...

Важна информация!

Политика за сигурност и условия на ползване Privacy Policy