Преминете към съдържанието

МЕУ организира кампания за пентестове в държавната администрация

Целта на кампанията е да подобри киберсигурността в държавната администрация, като участието в нея е доброволно и не се обвързва с възнаграждение.
Прочети повече за програмата

Добре дошли в Хакинг.БГ! 

Всеки един от нас стои на раменете на гигантите, споделили знанията и опита си с нас.

Този форум е нашият начин да върнем жеста за бъдещите и текущите кадри в киберсигурността.

Стремим се да предоставим платформа, където членовете могат да развиват своите умения, като се дава приоритет на етиката, сигурността и поверителността!

Световен ден на паролата 2 Май 2024г.


Препоръчан пост


 • Група:  [Член]
 • Последователи:  0
 • Брой мнения:  25
 • Репутация:   22
 • Спечелени дни:  13
 • Регистриран на:   4.06.2023
 • Статус:  Оффлайн
 • Система/OS::  Windows

Те са странни, сложни са, навсякъде са и ние ги забравяме много повече, отколкото е абсолютно здравословно за нас. Не, не говорим за годишнини (макар че понякога говорим! Ще разберете какво имам предвид). Говоря за вашите пароли!

Използваме ги, за да защитим най-личните части от живота си и да защитим финансите си, здравните си досиета или може би само имейлите си. Световният ден на паролата ни напомня за важността на тези малки крипто-ключове и ролята, която играят, за да се уверим, че държим живота си, крадците на самоличност са навсякъде и това е първата ви цифрова линия на защита.


История на Световния ден на паролата
Паролите съществуват откакто хората пазят тайни. Повечето хора обаче мислят за тях като за това, което поставяме в полето, което следва потребителското име и имейла на всички тези уебсайтове.

Но много преди това те са изпълнявали също толкова важна роля, особено в шпионажа и тайните общества. Когато искате да сте сигурни, че човекът, с когото сте говорили, е бил изпратен от вашата организация, защо, бихте го помолили за паролата!

Тайни организации като масоните и други братски организации също често искат такива, преди да ви пуснат през вратата. Без начин да се пазят тайните в тайна, това не би било много тайно общество, нали?

В днешно време подобни неща са много по-малко притеснителни, но цифровата защита е станала абсолютно жизненоважна за нашето ежедневно съществуване. Понякога това е просто защита на самоличността ни в любимия ни уеб форум и почти всеки има акаунт във Facebook, който трябва да защити.

Проблемът е, че преди може да се нуждаете само от парола или две, повечето хора днес имат десетки. Дори по-лошо, протоколът за тях често е различен, като някои изискват определени знаци (цифри, главни букви, символи), а други отказват използването. Това затруднява наличието на универсална парола, а експертите по сигурността казват, че така или иначе е ужасна идея.

Световният ден на паролата дойде, за да даде предупреждение на света и да разпространи осведомеността, че грижата за вашите пароли е жизненоважна, за да се защитите срещу кражба на самоличност.

Данните до голяма степен са валутата на съвременния свят. Ако злонамерени играчи в интернет могат да получат достъп до данните за вашия акаунт, те могат да се представят за вас, да откраднат данните ви и дори да вземат парите ви. Освен това, те често могат да направят всичко това, докато ефективно прикриват следите си. Дори и да искате да ги преследвате и да си върнете парите, не можете.

Има ужасяваща статистика за текущото състояние на нашата сигурност на паролите. Business Insider направи проучване, за да определи колко уязвими са акаунтите, и откри, че 10 000 от най-често срещаните пароли позволяват достъп до 98% от всички акаунти. С други думи, повечето хора използват едни и същи пароли – и много от тях в продължение на години.

Киберпрестъпниците знаят това – и това е част от причината да бъдат толкова успешни през последните няколко години. Следователно Световният ден на паролата е опит да се противопоставим на това. Организаторите искат да образоват света колко е важно да имате силна парола. Парола, която прилича на датата ви на раждане или, не дай боже, самата дума „парола“ е основен грях. Според тях паролите трябва да са дълги, сложни и да не приличат на истински думи.

Организаторите на Световния ден на паролата също настояват за двуфакторна автентификация. Като компютърно грамотен човек вероятно вече сте се сблъсквали с тази концепция. Идеята е да използвате две форми на сигурност, за да увеличите шансовете вие да се опитвате да получите достъп до вашия акаунт, а не някой друг.

Двуфакторното удостоверяване може да приеме различни форми. Най-често това включва използване на обикновена парола и след това изпращане на предупреждение до телефона ви, за да потвърдите дали наистина вие влизате. Ако не е, тогава можете да отхвърлите заявката за влизане и да промените паролата си.

Интересното е, че денят е предназначен да бъде празник на силните пароли. Звучи като странен подход, но когато се замислите, има много смисъл. Ние използваме нашите пароли, за да защитим цялата си цифрова информация, от нашите профили в социалните медии до нашите банкови сметки. Паролите са основни за нашата сигурност и поверителност. Без тях ние сме отворена книга. Следователно всеки Световен ден на паролата е възможност за хората да разберат какво представлява надеждна парола и как да я съхраняват.

Първоначалната идея за събитието е на известния изследовател по сигурността Марк Бърнет. Той осъзна, че паролите, които повечето хора използват, са безнадеждно неадекватни. Поради това той насърчи хората да въведат свой собствен „ден на паролата“ веднъж годишно, където да актуализират всичките си акаунти с нова, произволна парола.

Идеята остана неактивна през по-голямата част от десетилетие. Но след това гиганта Intel подхвана идеята отново през 2013 г. като част от своите текущи инициативи за сигурност. От този момент нататък събитието придоби известност и сега организаторите са начертали график за повторения за следващите десет години.

Ще бъде интересно да видим как Световният ден на паролата се развива с времето. В момента моделната парола включва букви, цифри, промени в регистъра на буквите и символи, но може да не е винаги така в бъдеще. Кой знае как квантовите компютри и изкуственият интелект ще променят играта? Просто ще трябва да изчакаме и да видим.


Как да празнуваме Световния ден на паролата
Е, да кажем, че това е по-малко за празнуване на празник, а повече за защита на семейството и себе си от опасностите и евентуално драстичните последици от кражбата на самоличност.

Прегледайте паролите си и ги направете по-силни, измисляйки безсмислени фрази, които можете да запомните, добавяйки интервали, променяйки букви на цифри и други подобни, за да създадете нещо, което никой никога няма да може да познае.

Избягвайте неща като имена, дати, годишнини, имена на домашни любимци, всички онези неща, които твърде често публикуваме във Facebook.

World-Password-Day.jpg

Link to comment
Сподели другаде


 • Група:  [Администратор]
 • Последователи:  15
 • Брой мнения:  135
 • Репутация:   87
 • Спечелени дни:  37
 • Регистриран на:  11.04.2023
 • Статус:  Оффлайн
 • Система/OS::  Windows

Кой не се е сблъсквал с Password123. Особено в България най-честите пароли са ЕГН, рожденни дати, имена на деца и близки хора и дати на сватби. Лесно достъпна информация, която може да генерира добър wordlist.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Поставено като форматиран текст.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Вашата връзка е вградена автоматично.   Вместо това се показва като връзка

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

 • Регистрирайте се

  Регистрирайте се за да използвате пълната функционалност на форума 🙂

HACKING.BG Партньори

transparent1.png.c15979e1dc997cdd3a9941e342368a9b.png2.png.3e2592eadc660ecc831f1fdd569e8eb4.pngLogonobackground.thumb.png.546f31037e975b6fd85c69e35f300db6.png600_489534840.png.72981fb02b90f1986dd7ade4d561e6d0.pngcyberclub-logo-text.png.6e9d11752e2eade43d40337d83365e48.png

×
×
 • Създай ново...

Важна информация!

Политика за сигурност и условия на ползване Privacy Policy