Преминете към съдържанието

МЕУ организира кампания за пентестове в държавната администрация

Целта на кампанията е да подобри киберсигурността в държавната администрация, като участието в нея е доброволно и не се обвързва с възнаграждение.
Прочети повече за програмата

Добре дошли в Хакинг.БГ! 

Всеки един от нас стои на раменете на гигантите, споделили знанията и опита си с нас.

Този форум е нашият начин да върнем жеста за бъдещите и текущите кадри в киберсигурността.

Стремим се да предоставим платформа, където членовете могат да развиват своите умения, като се дава приоритет на етиката, сигурността и поверителността!

Фалшиви фейсбук акаунти


Препоръчан пост


 • Група:  [Член]
 • Последователи:  0
 • Брой мнения:  25
 • Репутация:   22
 • Спечелени дни:  13
 • Регистриран на:   4.06.2023
 • Статус:  Оффлайн
 • Система/OS::  Windows


От самото си създаване Facebook има голям проблем с фалшиви акаунти.

Днес тези сметки са също толкова разпространени, колкото и когато и да било. Често можете да ги намерите да отговарят на коментари на хора в публични публикации, като например много от тях ги молят да приемат поканите им за приятелство или да кликват върху подозрителни връзки.

Някои акаунти може да се опитат да ви измамят чрез някаква форма на действие, като например изпращане на пари до тях или посещение на фишинг уебсайт. Междувременно други могат да допринесат за рекламни кампании, за да повлияят на общественото мнение или по друг начин да се ангажират с други потребители.

Никога това не е било по-очевидно от президентските избори през 2016 г. Към днешна дата се изчислява, че 100 000 долара са били похарчени за приблизително 3000 реклами, свързани с около 470 фалшиви профила във Facebook, водещи до изборите.

Освен силно рекламираните „фалшификатори“ на изборите, Facebook разполага с необичайно количество фалшиви акаунти, които се противопоставят на условията за използване ежедневно. Въпреки това Facebook също работи за елиминирането на тези акаунти, като последните статистики показват, че Facebook е предприел действия срещу 1,3 милиарда фалшиви акаунта само към края на 2022 г. 

ФАЛШИВИ АКАУНТИ ВЪВ FACEBOOK – ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ
За какво се използват?
Хората използват тези акаунти за фалшиви харесвания, фалшиви коментари, фалшиви отзиви и т.н. Но това, което е наистина интересно, е, че проблемът се увековечава.

Някой, който създава фалшив акаунт, за да харесва страници или да оставя коментари, всъщност трябва да харесва различни елементи, да оставя различни коментари и да взаимодейства с редица хора. В противен случай акаунтът ще бъде изтрит от Facebook.

Защо това е проблем за търговците?
Тези фалшиви акаунти също създават проблем за търговците. Първо, не искате да сте в позиция на вина по асоциация. Второ, не искате да опетните доброто име на вашата компания, като в съдържанието ви се показват неприятни или злонамерени реклами.

Как се поддържат фалшиви акаунти във Facebook?
С неотдавнашното осветяване на тези фалшиви акаунти и разпространението на дезинформация, Facebook започна да заема твърда позиция срещу онези, които използват платформата за престъпни причини.

Но докато Facebook работи, за да изпълни своята роля, за да елиминира проблема, вие трябва да положите дължимата си грижа, за да забележите фалшификатите.

ФАЛШИВИ FACEBOOK АКАУНТИ: КАКВО ДА ТЪРСИТЕ
За да се справите с фалшивите акаунти, е важно да знаете как да разберете дали даден профил във Facebook е фалшив . Някои измамни коментари във Facebook са по-очевидни от други. 

Ето как да разпознаете фалшив акаунт във Facebook.

Най-лесните начини да определите, че акаунт във Facebook е фалшив, е като разгледате снимката.

Често се случва фалшивите акаунти да използват профилна снимка, която са изтеглили от някъде другаде онлайн.

Как можете да разберете дали снимката е „взета назаем“?

Просто: стартирайте Google Image Search , след което изтеглете профилната снимка от страницата във Facebook, за която подозирате, че е фалшива.

Плъзнете и пуснете тази снимка в лентата за търсене на изображения в Google и щракнете върху бутона Търсене.

Ако снимката е от фалшив акаунт във Facebook, трябва да видите много съвпадения в цялото киберпространство.

Не сте сигурни как да разберете дали профилът във Facebook е фалшив, когато изображението не се показва в Google? Дори ако не можете да намерите снимка на съществуващ човек чрез обратно търсене на изображения, снимката може да принадлежи на друго лице, чиято самоличност използва измамникът, като например друг член на Facebook. 

Ако измамникът използва нещо, което изглежда като снимки на истински човек, за да попълни профила, но всички публикации и лицето елиминира възможността хората да коментират тези изображения
това не е ли съмнително?

Открийте фалшив Facebook профил по броя на снимките
Помислете за вашите приятели във Facebook, за които знаете, че са истински.

Много от тях публикуват много снимки с течение на времето. Те ще публикуват снимки на децата си, членове на семейството си и забавни мемета.

Фалшивите потребители рядко публикуват много снимки.

Брой снимки във Facebook във фалшив акаунт

Ако подозирате, че потребител на Facebook е фалшив, проверете фотопотока, свързан с акаунта.

Ако има само няколко снимки и акаунтът е доста стар, тогава можете да сте доста сигурни, че акаунтът е фалшив.

Броят на приятелите
Колко от вашите истински приятели във Facebook имат хиляди приятели във Facebook?

Вероятностите не са много.

От друга страна, ако акаунтът има само няколко приятели или нула, това също е знак.

Ако видите акаунт във Facebook с приятели, които наброяват хиляди (или по-малко от 10), акаунтът може да е фалшив. Въпреки това, има някои реални потребители на Facebook, които имат толкова много приятели (или не много), така че не прибързвайте със заключения относно популярните потребители на Facebook.

Може също да се чудите как да разберете дали даден профил във Facebook е фалшив, дори ако профилът има много приятели. В някои случаи може да видите профил със стотици приятели, но ако акаунтът е сравнително нов, това може просто да показва много фалшиви приятели като колеги измамници или ботове или хора, които наскоро са приели поканата за приятелство. Възрастта на акаунта все още е голям фактор тук, когато решавате дали акаунтът е фалшив.

Прегледайте скорошната активност
Много хора, които са във Facebook, споделят една обща черта: те използват Facebook доста редовно.

Ако подозирате фалшив Facebook профил, проверете скорошната активност на стената на потребителя.

Ако потребителят извършва различни дейности от време на време, като публикуване на актуализации, добавяне на снимки и отбелязване от приятели, тогава това вероятно е истински акаунт.

От друга страна, ако хронологията странно отсъства от какъвто и да е вид дейност, вероятно гледате фалшив акаунт във Facebook.

Освен това може да е сигнал за фалшив акаунт, ако видите разговори, които хората никога не биха имали, като този.

здрасти

Страхотна снимка

Благодаря ти

Ти си страхотен

Добър ден!

Потърсете общи приятели
Ако получите покана за приятелство във Facebook от някой, когото не познавате, това трябва да е червен флаг.

Въпреки това, това е още по-голямо червено знаме, ако двамата нямате общи приятели. Понякога хората изпращат покани за приятелство във Facebook до хора, с които имат общи приятели, дори и да не познават потребителя лично.

Вие решавате дали искате или не да приемете тези заявки, но не е добра идея да приемете покана за приятелство от 1) някой, когото не познавате, и 2) някой, който няма общи приятели с вас.

Ако и двете ситуации са верни, това е знак, че получавате увертюра от фалшив акаунт. Ето пример за заявка за приятелство с фишинг измама, която беше доста разпространена преди няколко години. Това не е истински профил.

Фалшива заявка за приятелство

Странна биография
Когато щракнете върху нечия връзка във Facebook, можете да видите кратка биография на потребителя от лявата страна на страницата. Ако информацията там изглежда подозрителна, това е знак, че акаунтът е фалшив.

Например, ако някой твърди, че е роден в Масачузетс, но е ходил на училище в Мумбай, Индия, и сега работи в автосервиз в Тулса, Оклахома, тогава имате основателна причина да подозирате този профил.

Неотзивчивост
Ако мислите, че Facebook акаунт може да е фалшив, изпратете на потребителя лично съобщение. Ако не получите отговор, акаунтът може да е фалшив.

Защо? Тъй като фалшивите акаунти във Facebook често се създават от ботове, които не изпращат и не отговарят на лични съобщения.

Липсата на отговор на съобщения е отличен начин да определите дали акаунт във Facebook е фалшив.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, АКО НАМЕРИТЕ ФАЛШИВ АКАУНТ ВЪВ FACEBOOK?
И така, след като вече знаете как да разберете дали профилът във Facebook е фалшив , може да се чудите какво включва следващата стъпка. Ако смятате, че акаунт във Facebook е фалшив, има определени стъпки, които трябва да предприемете, за да избегнете потенциални измами и Facebook да изтрие акаунта.

Първо, ако акаунтът ви изпрати покана за приятелство или поиска да му изпратите такава, просто не го правете. Вместо това, ако идентифицирате фалшив акаунт във Facebook , незабавно докладвайте за акаунта на Facebook. Въпреки че Facebook може да не разгледа незабавно акаунта, достатъчно хора, докладващи за акаунта, ще предизвикат разследване и ще увеличат шансовете Facebook да изтрие профила.

Внимавайте за подобни видове очевидно фалшиви акаунти, тъй като те могат да използват същите тактики, които се издават. Научаването на тези тактики ще ви помогне да идентифицирате повече фалшиви акаунти във Facebook в бъдеще.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ФАЛШИВИТЕ FACEBOOK АКАУНТИ
1. Как Facebook измерва фалшивите акаунти?
Понастоящем Facebook измерва фалшиви акаунти въз основа на показатели за отчет за прилагане, които се отнасят до нарушения на съдържанието срещу техните условия за обслужване. 

2. Какво може да направи фалшив акаунт във Facebook?
Един от начините да разберете как да разберете дали даден профил във Facebook е фалшив е типът поведение, което „човекът“ използва. Те често се сприятеляват на случаен принцип с хора в платформата, за да получат достъп до личната им информация чрез чат или чрез профила на човека. Крайната игра често е да се извърши кражба на самоличност.

3. Как Facebook разпознава фалшиви акаунти?
Въпреки че може да знаете как да забележите фалшив акаунт във Facebook , може да се чудите как Facebook ги открива. При идентифициране на потенциално фалшив акаунт, Facebook използва технология, за да разгледа разклонения, директни и обобщени функции, за да определи дали акаунтът наистина е фалшив.

Директните функции включват фактори като пол, възраст и брой приятели, които потребителят има. Функциите включват елементи като публикации, актуализации на състоянието, броя на администраторите и броя на администрираните страници. Facebook може също да комбинира двете, за да анализира още повече акаунта, за да определи дали е фалшив.

ГОТОВИ ЛИ СТЕ ДА ПОДОБРИТЕ ПРИСЪСТВИЕТО СИ ВЪВ FACEBOOK? 
Фалшивите Facebook акаунти не са нещо ново. Пазете себе си, семейството и приятелите си.
 

Link to comment
Сподели другаде


 • Група:  [Администратор]
 • Последователи:  15
 • Брой мнения:  135
 • Репутация:   87
 • Спечелени дни:  37
 • Регистриран на:  11.04.2023
 • Статус:  Оффлайн
 • Система/OS::  Windows

Човек си дава сметка за проблема, като си направи нов акаунт и ботовете го нападнат със десетки приятелства на момента ;д

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Поставено като форматиран текст.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Вашата връзка е вградена автоматично.   Вместо това се показва като връзка

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

 • Регистрирайте се

  Регистрирайте се за да използвате пълната функционалност на форума 🙂

HACKING.BG Партньори

transparent1.png.c15979e1dc997cdd3a9941e342368a9b.png2.png.3e2592eadc660ecc831f1fdd569e8eb4.pngLogonobackground.thumb.png.546f31037e975b6fd85c69e35f300db6.png600_489534840.png.72981fb02b90f1986dd7ade4d561e6d0.pngcyberclub-logo-text.png.6e9d11752e2eade43d40337d83365e48.png

×
×
 • Създай ново...

Важна информация!

Политика за сигурност и условия на ползване Privacy Policy