Преминете към съдържанието

МЕУ организира кампания за пентестове в държавната администрация

Целта на кампанията е да подобри киберсигурността в държавната администрация, като участието в нея е доброволно и не се обвързва с възнаграждение.
Прочети повече за програмата

Добре дошли в Хакинг.БГ! 

Всеки един от нас стои на раменете на гигантите, споделили знанията и опита си с нас.

Този форум е нашият начин да върнем жеста за бъдещите и текущите кадри в киберсигурността.

Стремим се да предоставим платформа, където членовете могат да развиват своите умения, като се дава приоритет на етиката, сигурността и поверителността!

Сайтът на БАН е като Машина на времето...

h3xu

Препоръчан пост

• Група:  [Администратор]
  • Последователи:  15
  • Брой мнения:  137
  • Спечелени дни:  37
  • Статус:  Оффлайн
  • Система/OS::  Windows

Здравейте, ако искате да видите как изглеждаха първите уебсайтове в самото начало на интернета заповядайте в страницата на "Българска Академия на Науките" (БАН) - http://gate.geology.bas.bg

Сподели другаде

• h3xu промени заглавието на Сайтът на БАН е като Машина на времето...

• Група:  [Член]
  • Последователи:  0
  • Брой мнения:  15
  • Спечелени дни:  7

цъкаш "old site" и отваря същия хахаха

направо ме е страх да го разгледам тоя сайт, че може да го пентестна, без да искам 😄

май целия БАН е останал назад във времето ;/ уви

Сподели другаде

• Последователи:  0
  • Брой мнения:  15
  • Спечелени дни:  7

копираит '96 😄 големия снег rofl

image.png.6e35ef44629accc6a0b87ba3033419a8.png

Сподели другаде

• Последователи:  1
  • Брой мнения:  6
  • Спечелени дни:  0

Сайта е като легендарен ретро автомобил. Всеки е чувал,че на времето е било така,но малко са го виждали наистина. :D 

Сподели другаде

• Група:  [Модератор]
  • Последователи:  3
  • Брой мнения:  55
  • Спечелени дни:  5
  • Система/OS::  Android

е то тък и на црц поне си го обновиха 2021😁

Сподели другаде

• Последователи:  5
  • Брой мнения:  45
  • Спечелени дни:  13

Здравейте,

Не знам защо сайтът на БАН изглежда по "този" начин, но бих желал да споделя сайтове на колеги, с които си партнираме и за които в България (за съжаление) отношението е меко казано "пренебрежително" (бих добавил и "подигравателно).

Като начало ще започна с официалния сайт на ASELSAN. 

Няма да коментирам за колко години и как (без една стотика "субсидии") ASELSAN са постигнали това, което са в момента. Искам само да кажа, че много български специалисти бяха буквално "изхвърлени" от системата. Но в другите държави, хората се оценяват по уменията и опита им. Сами може да направите сравнение с БАН (и не само) и нивото на развитие.

Официален сайт на ASELSAN на английски език

Но сега ако ми позволите, ще си позволя да направя сраенение със сайт на държава, за която битуват изключително погрешни представи (най-вече как там умират от глад и живеят в глинени колиби). Моите (а и на австрийските ми колеги) впечатления са различни.

Предполагам, че вече сте разбрали, че визирам Корейската Народно демократична Република (조선민주주의인민공화국). 

Държа да подчертая, че това е ресурс, за готвачи. Самата кухня е част от културно историческото наследство на United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO). Пак повтарям, че става дума за КНДР, а не за Република Корея (대한민국).

Официален сайт за северокорейска кухня и готвачи от КНДР

Но нека не се ограничаваме със Северна Корея (винаги съм твърдял, че това наименование е повече от неправилно, защото по тази логика би следвало Република България да се нарича Република Северна Турция, по исторически причини). Нека да видим как изглежда един сайт в ... Гана.

Както е известно (в определени среди) няма по-богат източник на цифрови информационни ресурси от сметището в Гана. Това, което обаче малцина знаят е, че сметището (а и персоналът, който обработва боклука в Гана) са високообразовани IT специалисти, на които завиждат и колегите от National Security Agency, (NSA) и с право. Лично съм писал анализи за ролята на сметището в Гана за националната сигурност на не една и две държави, както и за годишните обороти, които това сметище генерира (изчисляват се на десетки милиарди). За разлика от колегите от БАН, колегите от Гана не намират за срамно да се ровят в боклука. Но нека видим едно от местат за подготовка на ганайски сметосъбирачи.

Един от ганайските центровете, в който започва подготовката на едни от най-добрите в света.

Но нека сега се пренесем от другата страна на Атлантическия океан и да видим какво се случва в Уругвай.

Не знам какво знаят в БАН за уругвайските си колеги, но ние имаме повече от добри отношения с тях (така е и с тези от Бразилия, Аржентина, Колумбия, Венецуела и др.). Няма да споменавам какво е нивото на образованието и науката в Уругвай и защо то не е подчинено на политиките на неправителствени структури. 

Но да не бъдем голословни и да видим как са се справя със своя сайт едно учебно и научно звено в Уругвай.

Официален сайт на ORT - Уругвай

Сега предлагам да се пренесем в района на Тихия океан и да посетим Индонезия.

Преди години в личен разговор с негово превъзходителство Посланникът на Индонезия в Република България ми бе зададен въпрос дали знам, колко от БВП отделя Индонезия за наука и колко отделя България. Отговорих му за Индонезия, но помолих да не отговарям за България (защото ужасно се срамувах). Той ме погледна замислено и ме запита:

"Г-н Герасимов, как мислите, че ще оцелеете?"

И до днес не спирам да си задавам този въпрос.

За разлика от научните звена в България (а и тези в ЕС) в света научните звена се самоиздържат. В Китай това се нарича "принцип на амебите", а в Република Корея (неправилно наричана Южна), науката е базов елемент от националната сигурност (така както е в САЩ, Япония, Русия, Канада, Бразилия, Израел и др.).  

Но нека видим официалния сайт на една научна "амеба", която не разчита на "евросубсидии", а си изкарва хляба като продава това, което умеее най-добре.

Официален сайт на научно звено, което се самоиздържа - Индонезия

И ако ми позволите в заключение ще си позволя да обясня какво е да си "софиянец".

Ако някой вярва, че да си "софиянец" означава да си жител на гр.София греши. Да си софиянец е нещо много повече от това. 

Да си "софиянец" означава, че си някой, който има отношение към Университета на висшата мъдрост св.София (上智大学) в Токио.

Университетът (който е срещу двореца на Императора) е част от  Association of Christian Universities and Colleges in Asia (ACUCA, структура за която ще разкажа някой друг път). За тези, които познават историята на Япония това би следвало да е информация, на която биха реагирали доста бурно. Все пак този университет е основан от самият Франциск Ксаверий (Francisco de Jasso y Azpilicueta)м който (ако не ме лъже паметта) е един от основателите на ордена на братята йезуити. За ролята на този орден в IT сектора ще говоря тепърва, защото там е повече от забавно.

Нека видим как изглежда един сайт на братята йезуити.

Официален сайт на Университета на висшата мъдрост - Токио (версия на английски език)

Лично аз намирам версията на японски за много по-изискана, но това е лично мнение.

Това, което искам да отбележа е, че официалният сайт е лицето на една структура. Той отразява нейната същност.

Да. Има много сайтове, които се придържат към модела на old school (моделът на неформалното представяне), но там логиката е друга.

Ако все пак някой ме запита, кои сайтове считам за наистина добре структурирани веднага бих му посочил следните:

Официалне сайт на DMG (някога най-големия европейски консорциум) Mоri Seiki (настоящ собственик).

Как се презентират отбранителни (defence) технологии

Как би следвало да се представя в публичното пространство дейността, която извършваш

Сайта, в който фамилията ми се цитира повече от необходимото (просто да се похваля, а не че нещо разбирам).

За мен лично БАН е институция, която дълбоко уважавам. Имал съм щастието да познавам лично акад.Сендов, да работя с доц.Пандов, проф.Георгиев и много други български учени. Уникални колеги. Не разбирам защо тази институции може да не направи нещо за своята internet визия. Това не изисква кой знае какъв финансов и времеви ресур. Нужно е желание и някой да се заеме с това.

Извинявам се за поста и се надявам да не съм засегнал някого.

Лично за мен е важно да се намери решение на даден проблем и да се изучават добрите практики.

Редактирано от Avatara

Може да съм грозен, но имам свое мнение по въпроса.

Сподели другаде

• Последователи:  1
  • Брой мнения:  1
  • Спечелени дни:  1
  • Система/OS::  iPhone

Сайтът на БАН наистина е, като машина на времето... а моята машина на времето ме върна към 2009 година, когато в един друг форум беше публикувана темата в раздел "deface" от TheZero...

http://zone-h.org/mirror/id/9023717?hz=1

Ако не отговаря на правилата изтриите поста ми :) 

basbg.png

Сподели другаде

• Последователи:  5
  • Брой мнения:  45
  • Спечелени дни:  13

преди 12 часа , pLaS71k каза:

Сайтът на БАН наистина е, като машина на времето... а моята машина на времето ме върна към 2009 година, когато в един друг форум беше публикувана темата в раздел "deface" от TheZero...

http://zone-h.org/mirror/id/9023717?hz=1

Ако не отговаря на правилата изтриите поста ми 🙂

basbg.png

Спомням си, за този случай, но личното ми мнение е, че е по-добре да помислим как да направим нещата по-добре.

Според мен като начало е добре да се потърси непосредствен контакт със заинтересуваните лица от БАН и да им се предложи някаква алтернатива.

Самата структура от години е поставена на колене и на практика учените са превърбнати в чиновници.

За мен лично е много по-важно да видим как и най-вече с какво бихме могли да им помогнем.

Дали с web дизайн, който по-добре би отразил постиженията на българската наука, дали с по-добри решения за защита или с нешо друго, но всяка помощ и всяка инициатива в тази насока би била много по-добро решение от това да им създаваме допълнителни проблеми.

Съгласете се, че аз едва ли съм експерт по молекулярна биология или химия на силикатите. Нека учените се занимават с наука, а ние да им помогнем защото и те са българи като всички нас и те всеки ден се сблъскват с проблемите пред, които сме изправени.

Може да съм грозен, но имам свое мнение по въпроса.

Сподели другаде